Lucia Morariu, ANAT: Reducerea TVA în turism va duce la diminuarea evaziunii fiscale, care acum este undeva la 90%

Autor: Roxana Rosu 11.12.2014
Reducerea TVA pentru pachete turistice cu ca­zare şi demipensiune sau all-inclusive va avea ca prim efect diminuarea evaziunii fiscale din acest sector şi creşterea numărului de români care vor opta pentru vacanţe în ţară, mai ales la servicii all-inclu­sive, sunt de părere repre­zentanţii industriei ospitalităţii.
 
„Este un mare pas înainte faptul că această mă­sură a fost acceptată în negocierile guvernului cu FMI. Sperăm ca până la 1 ianuarie 2015 pro­ce­durile să fie îndeplinite şi actul normativ să fie redactat pentru a putea fi aplicat cât mai curând”, a spus, miercuri, la ZF Live, Lucia Mora­riu, preşe­din­tele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
 
În prezent, serviciile de cazare şi mic dejun sunt taxate cu TVA de 9%, în timp ce restul ser­vi­ciilor de masă, agrement sau activităţile adiţionale din zona de ospitalitate au o cotă de 24%, mult peste nivelul din alte ţări cu care România este în con­curenţă. Potrivit studiului de impact realizat de Minis­terul de Finanţe, impactul bugetar al reducerii va fi de 100 milioane lei, dar repre­zentanţii sectorului de turism spun că suma va fi acoperită din dis­pa­riţia evaziunii şi creşterea numărului de turişti în des­tinaţiile locale.
 
„Degeaba vorbim de 24% TVA dacă 90% din industrie nu-l plăteşte. Aşa a fost până acum. În alimentaţie publică evaziunea e regula, nu plata TVA de 24%. Câte bonuri fiscale primim în restaurante?”, a întrebat Morariu.
 
Ea a precizat că aplicarea acestei măsuri doar la pachetele de servicii nu va duce la discriminare între agenţii economici şi nici nu va duce la preţuri diferite pentru acelaşi produs.