Întâlniri şi destin/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 12.12.2014

Douglas Kennedy este foarte cunoscut publicului român. La această Editură Trei i-au apărut nu mai puţin de şase romane – „Farmecul discret al vieţii conjugale”, „Jocurile destinului”, „Nu pleca...”, „O relaţie specială”, „Tentaţia”, „Clipa”. În toate, sub o formă sau alta, scriitorul american se ocupă de destinul unor familii. De această dată*), eroina cărţii este radiolog, cu o viaţă profesională exactă, corectă, dominată de verdicte tragice, dar cu o viaţă personală searbădă, chiar în derivă, deşi după două decenii are şi doi copii, un băiat student în căutarea sensului vieţii, o fată în ultimul an de colegiu, care descoperă iubirea şi e conştientă că va fi înşelată. Laura trăieşte într-un orăşel prăfuit din Maine. În tinereţe a avut o mare iubire care s-a frânt peste noapte prin moartea accidentală a iubitului. Era şi este înconjurată de oameni dominatori, care nu se gândesc o clipă la sufletul şi dorinţele sale. Soţul e un bărbat corect, dar insensibil, incapabil de iubirea pe care ea şi-o doreşte. Şi pe care o întâlneşte la un congres de specialitate la Boston, unde stă vreme de cinci zile. Trăieşte cu pasiune momentul, amândoi sunt hotărâţi să-şi schimbe destinul, să rămână împreună, dar în ultimul moment bărbatul care îi revelă iubirea se răzgândeşte, din teamă. Laura, radiologul, revine la viaţa ei, dar cu o perspectivă nouă: va divorţa, convinsă că mariajul ei oricum nu duce nicăieri, chiar dacă va rămâne singură; şi se va muta într-un oraş mai mare.

„Prolificul autor explorează temele sale favorite – viaţa în doi, iubirea şi pierderea –, oferindu-ne viziunea sa asupra fericirii, asupra dificultăţii aduse de schimbare şi asupra marii prăpăstii dintre obligaţie şi dorinţă.” Booklist
 

O poveste mişcătoare despre alegerile pe care le facem, despre oportunităţi şi minciuna pe care la un moment dat o acceptăm sau nu şi renunţăm la ea sau nu. O carte despre contradicţiile inimii umane, plină de tensiune. O carte despre ce suntem şi ce putem deveni.

 

*) Douglas Kennedy, Cinci zile, Editura Trei. Traducere din engleză de Lidia Grădinaru