ZF cere ANRP să publice Top 100 persoane despăgubite în cash şi în acţiuni la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 12.12.2014

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a plătit despăgubiri de peste 12 mld. lei (circa 3 mld. euro), dintre care 11,4 mld. lei sub formă de acţiuni la Fondul Proprietatea şi restul în numerar de la bugetul de stat.

Însă nici acum, după aproape trei ani de la finalizarea procesului de restituiri pe Legea 247/2005, nu sunt cunoscute numele persoanelor care au primit despăgubiri şi cât au încasat acestea.

ZF a solicitat ANRP, autoritatea din subordinea primului-ministru responsabilă de retrocedări, publicarea listei cu persoanele care au încasat cele mai mari despăgubiri în numerar şi în acţiuni la Fondul Proprie­tatea, însă autoritatea nu a dat niciun răspuns solicitării. ANRP nu are publicat pe website-ul propriu o listă cu toate persoanele care au încasat des­pă­gubiri în numerar şi în acţiuni la FP, deşi plăţile s-au făcut din bani de la bugetul de stat. Potrivit Legii 247/2005, pentru des­păgubiri mai mari de 500.000 de lei, ANRP a acordat ac­ţiuni la Fondul Proprietatea.

ZF a scris multe articole despre neregulile din procedura de despăgubire încă din 2010, relatând despre nerespectarea ordinii cronologice de soluţionare a dosarelor de despăgubire, despre tranzacţiile la limita legii cu aceste dosare, despre cum apropiaţi ai partidelor politice au cumpărat dosare de despăgubire şi acţiuni la FP.