Şeful arbitrului telecom: Întrebarea cheie pentru 2015 este ce vor face operatorii ca să lanseze oferte fix-mobil

Autor: Adrian Seceleanu 17.12.2014

Una dintre întrebările cheie pentru 2015 în industria locală de comunica­ţii este ce mutări vor avea loc pe piaţă astfel încât operatorii care nu oferă pachete integrate de servicii să poată face acest pas, consideră Cătălin Marinescu, pre­şe­dintele Autorităţii de Reglementare în Co­mu­nicaţii (ANCOM).

„Unul dintre principalele semne de în­trebare la nivelul industriei pentru anul 2015 este ce vor face operatorii ca să poată oferi întreaga gamă de servicii, pentru că în prezent nu toţi ju­cătorii oferă întreaga gamă de servicii fixe şi mobile“, a spus Marinescu.

Pe piaţa locală de telecom, cu o valoare de peste 3 miliarde de euro pe an, doar RCS&RDS şi grupul Telekom oferă întreaga gamă de servicii, de la cablu şi satelit TV până la telefonie şi internet fix şi mobil. Orange, liderul pieţei de telefonie mobilă, oferă şi servicii TV prin satelit, dar nu are operaţiuni fixe şi nu oferă nici cablu TV. Vodafone, nu­mărul doi pe piaţa de comunicaţii mobile, nu oferă nici servicii TV prin satelit sau cablu şi nu are operaţiuni fixe decât pentru segmentul business. Pe de altă parte, compania UPC - numărul doi pe piaţa de cablu şi al treilea jucător pe net fix - nu oferă servicii mobile. În ultimii ani pe piaţă au circulat diferite zvonuri privind achiziţii sau fuziuni între marii ju­că­tori de pe piaţă, însă nicio tranzacţie nu a avut loc.

În acest context există mai multe scenarii prin care operatorii pot ajunge să ofere pachete fix- mobil, de la parteneriate până la consolidări, consideră Că­tălin Marinescu, o surpriză fiind chiar faptul că acest lucru nu s-a întâmplat în 2014. „Mă aşteptam ca ope­ratorii care nu au şi servicii fixe să vină în acest an cu oferte consolidate, convergente fix-mobil, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă.“ Întrebat cum caracterizează evolu­ţia industriei în acest an, şeful arbitrului telecom a menţionat gradul ridicat de competiţie şi evoluţia pozitivă a serviciilor de date.