Ministerul Sănătăţii măreşte cu 50% fondurile alocale programului de depistare a cancerului de col uterin

Autor: Ioana David 16.12.2014

Ministerul Sănătăţii a anunţat că în 2015 va majora cu 50% sumele alocate bugetului programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, comparativ cu suma de 18 mil. lei din acest an.

“Continuăm acest program în scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală si a mortalităţii datorate acestora. Ne propunem ca în 5 ani de program să testăm 65% din populaţia eligibilă şi, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeş Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care derulează programul şi din această cauză apelul meu se îndreaptă către medicii de familie pentru implicarea mult mai activă. Până în prezent doar 40% dintre medicii de familie care sunt implicaţi în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii.

Programul este decontat de către Ministerul Sănătăţii şi se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. În cadrul programului există un număr 97 de reţele unde se recolteaza probe pentru testarea Babeş- Papanicolau.

Pentru efectuarea tesului Babeş - Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea într-un centru specializat, femeileprimesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012.