Poza sistemului bancar după şase ani de criză: pierderi şi neperformante mai mari, dar şi mai mult capital

Autor: Ciprian Botea 17.12.2014

Sistemul bancar arată complet diferit faţă de imaginea afişată în toamna lui 2008, în momentul apariţiei crizei, jucătorii din piaţă fiind nevoiţi să se adapteze mai greu sau mai uşor la noile condiţii, respectiv cerere de credite redusă, venituri în scădere şi explozie a creditelor neperformante.

Un număr de 42 de bănci administrau la finalul lunii septembrie 2014 active de 351 mld. lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul din septembrie 2008.  Creşterea activelor a fost mai degrabă un efect al devalorizării leului (peste jumătate din active sunt în valută), dar şi urmare a expansiunii portofoliilor de titluri de stat, nu de credite.

Rata creditelor neperformante, un indicator care exprimă sănătatea bilanţurilor băncilor, se afla la 15% în septembrie, faţă de 6,5% în 2009, când a fost publicat pentru prima dată acest indicator. Neperformantele urcaseră la 22% la începutul anului, dar au scăzut în ultimele luni pe fondul unui amplu proces de curăţare a bilanţurilor.

Un efect pozitiv al crizei din ultimii ani a fost întărirea capitalului băncilor, acţionarii fiind forţaţi să aducă bani la capital pentru a acoperi pierderile şi pentru a menţine indicatorii de performanţă în limitele legale. Rata de solvabilitate agregată era la un maxim de 17% la finalul lunii septembrie, în creştere de la 12% în aceeaşi lună din 2008.