Petrom a scăpat în 2009 de prăbuşirea petrolului prin instrumente de acoperirea riscului. Pentru noul val de scăderi nu mai este asigurată

Autor: Roxana Petrescu 17.12.2014
Petrom nu mai este protejată prin instrumente de acoperire a riscului pentru a asigura veniturile din segmentul de explorare şi producţie, principala sursă de profit a companiei, în contextul în care în 2009, an în care industria s-a confruntat cu prăbuşirea preţului petrolului după falimentul Lehman Brothers, hedgingul a protejat profitul producătorului de ţiţei şi gaze.
 
În 2009, profitul Petrom a fost susţinut de hedgingul făcut pe preţul petrolului, câştigul companiei crescând cu 34% până la 1,3 miliarde de lei, deşi cifra de afaceri a scăzut cu 23% până la 12,8 miliarde de lei. Acum însă, profitul Petrom nu mai este asigurat prin instrumente speciale de acoperire a riscului, vânzările companiei com­pri­mându-se cu 11% în primele nouă luni ale anului, iar profitul marcând o scădere de 34%.
 
„Păcat că nu au mai avut aceste instrumente de acoperire a riscului pe segmentul de explorare şi producţie pentru că această divizie suferă din cauza devalorizării barilului de petrol. Deja vorbim de o pierdere de 50% faţă de maximul din iunie a barilului de petrol“, spune Claudiu Cazacu, analist-şef în cadrul XTB România.
 
Barilul de petrol a coborât sub pragul de 60 de dolari, pierzând aproape jumătate din valoarea maximă atinsă în iunie anul acesta.