Orange: Ne aşteptăm cel puţin la o dublare a traficului de date

Autor: Adrian Seceleanu 17.12.2014

Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, se aşteaptă ca anul vi­itor traficul pe internet generat în reţeaua sa mobilă să în­re­gistreze cel puţin o dublare în raport cu 2014, pe fon­dul creşterii nu­mă­rului de smartphone-uri şi a consumului de conţinut.

„Estimăm pentru anul viitor mai mult decât o du­blare a traficului de date“, a declarat într-un interviu pentru ZF Ştefan Slav­nicu, directorul tehnic al Orange, care coor­donează o echipă de câteva sute de oameni şi gestionează un buget anual de câteva zeci de milioane de euro.

Principalul factor de creştere a traficului de date este adopţia accelerată a telefoanelor inteligente, afirmă Slavnicu. „Nu există o le­gătură liniară între numărul de abonaţi şi traficul pe care îl consumă, dar în acelaşi timp putem să vedem că o creştere mică a numărului de clienţi poate genera o creştere exponenţială a tra­ficului de date. Din punctul de vedere al dimensionării re­ţelei eu ur­mă­resc această creştere de tra­fic care vine odată cu adop­ţia smart­phone-urilor.“

Peste 50% din te­lefoa­nele vândute de Orange acum sunt smart­phone-uri, în timp ce în urmă cu aproximativ trei ani ponderea era mai mică de 20%.

În acest an Orange a investit peste 100 mil. euro în reţea, cu 30% mai mult decât în anul 2009.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre planurile de investiţii ale Orange 

- planurile privind extinderea reţelei 4G