Acţionarii Albalact decid în februarie transferul la cota bursei

Autor: Ioana Tudor 21.12.2014

Producătorul de lactate Albalact (simbol bursier ALBZ) a convocat acţionarii în Adunare Generală Extraordinară pe 10 februarie 2015 pentru a decide transferul companiei de pe piaţa RASDAQ pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti.

Raul Ciurtin, preşedintele Albalact, care controlează indirect circa 42% din capitalul companiei, a afirmat pentru ZF în noiembrie, că societatea intenţionează să se mute pe piaţa principală a bursei, la categoria a doua, pentru care îndeplineşte criteriile tehnice.

Piaţa RASDAQ, al cărui statut este incert –nefiind nici sistem alternativ şi nici piaţă reglementată, se va desfiinţa în luna octombrie a anului viitor. Toate „rasdacele” trebuie să decidă până la finele lunii februarie dacă se retrag de la tranzacţionare, se transferă pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare.

Albalact are o capitalizare bursieră de de 170 milioane de lei (38,6 mil.euro), fiind în top zece cele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţa RASDAQ.

Pentru a fi admise la tranzacţionare pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti, la categoria a II-a, companiile trebuie să îndeplinească două criterii: să aibă un free-float (procent al acţiunilor distribuite public) de cel puţin 25%, iar capitalurile proprii din ultimul an financiar sau capitalizarea anticipată să fie mai mare de 2 mil. euro.

Bursa are în plan să relaxeze criteriile de admitere la tranzacţionare şi va elimina cerinţele de lichiditate zilnică pentru acţiuni, astfel încât să se încadreze cât mai multe companii de pe piaţa RASDAQ.

Producătorul de lactate a raportat afaceri la nouă luni de 346,8 milioane de lei, în urcare cu peste 12% comparativ cu perioada similară a anului anterior, susţinute de introducerea unor produse noi. Profitul la nouă luni al Albalact s-a dublat la 12,42 milioane de lei.

Titlurile ALBZ au închis şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 1,3%, la preţul de 0,2615 lei/unitate.