Belarus a blocat site-urile de ştiri şi magazinele online în urma devalorizării monedei

Autor: Anca Dumitrescu 22.12.2014

Autorităţile din Belarus au blocat duminică magazinele online şi site-urile de informaţii, măsură destinată împiedicării unui asalt al populaţiei în bănci şi magazine, în încercarea de a-şi proteja economiile de devalorizarea abruptă a rublei belaruse din cauza prăbuşirii rublei ruseşti.

Agenţia privată de presă BelaPAN, care gestionează site-urile de informaţii Belapan.by şi Naviny.by, a anunţat că site-urile au fost blocate sâmbătă, fără niciun avertisment, scrie AFP. „După toate dovezile, decizia de blocare a adreselor IP nu putea veni decât de la autorităţi, care deţin monopolul în ţară asupra acestora", a relatat agenţia.

Alte site-uri, precum Charter97.by, BelarusPartisan.org, Udf.by, au fost blocate duminică. Aceste măsuri sunt aplicate începând de vineri, în timp ce guvernul a anunţat că achiziţiile de valută vor fi taxate cu 30%, iar exportatorii au primit ordin să îşi convertească jumătate din încasări în monedă locală.

„Se pare că autorităţile vor să transforme o mică panică din jurul rublei belaruse într-o panică generală veritabilă“, a scris site-ul BelarusPartisan, calificând blocajul drept „nebunia din decembrie“.  Magazinele online au fost la rândul lor blocate în masă.