Analiştii financiari se aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunătăţească în următoarele 12 luni, dar văd euro la 4,475 lei

Autor: Radu Bostan 22.12.2014

Analiştii financiari consideră că situaţia macroeconomică s-a îmbunătăţit substanţial în luna noiembrie şi se aşteaptă ca evoluţia să continue şi în următoarele 12 luni, în pofida condiţiilor nefaste din economia globală, potrivit unui sondaj realizat în rândul a 90 de specialişti de CFA România.

"Pentru exerciţiul din luna noiembrie 2014, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a înregistrat o creştere de 4,2 puncte faţă de luna anterioară, ajungând la valoarea de 49,8. Majorarea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 42,2, în creştere cu 2 puncte faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, iar indicatorul anticipaţiilor a reintrat în teritoriu pozitiv, majorându-se cu 5,2 punte şi ajungând la valoarea de 53,6", informează asociaţia analiştilor financiari într-un comunicat.

Cei mai mulţi analişti apreciază că situaţia economică actuală a României este rea, însă se aşteaptă la o îmbunătăţire în următoarele 12 luni, deşi condiţiile macroeconomice globale se vor înrăutăţi. Majoritatea se aşteaptă la o creştere a ratei inflaţiei şi la o înrăutăţire uşoară la nivelul ratei angajării.