Conpet a semnat un contract de 311 mil. lei cu Petrom pentru transportul ţiţeiului

Autor: Ioana Tudor 23.12.2014

Transportatorul naţional de ţiţei Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) a semnat un contract în valoare de 311,1 milioane de lei cu producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP). Contractul se va derula pe o perioadă de un an, începând cu 1 ianuarie 2015, potrivit unui anunţ publicat de companie pe site-ul bursei de la Bucureşti.

Luna aceasta Conpet a obţinut de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) o majorare cu 20% a tarifului reglementat pentru transportul petrolului din import, aceasta fiind prima majorare a acestui tip de tarif din 2010. La finele anului trecut, ANRM a majorat tariful reglementat perceput de Conpet pentru transportul ţiţeiului naţional.

Conpet a realizat în primele nouă luni un profit net de 47,9 milioane de lei, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după un câştig mai mare cu 22% în trimestrul al treilea. Cifra de afaceri a transportatorului de ţiţei a crescut cu 9,6% la nouă luni, perioadă în care volumul de petrol şi produse finite transportat prin reţeaua naţională de conducte a crescut cu 15%.

Transportatorul de ţiţei este controlat în proporţie de 58,7% de statul român, prin intermediul Ministerului Economiei. În acţionariat se află şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 6%. Acţiunile Conpet se tranzacţionează pe bursă la preţul de 56,5 lei/unitate. La această cotaţie compania are o capitalizare de 489 mil. lei.