Romgaz caută avocaţi specializaţi în litigii şi parteneri pentru dezvoltarea termocentralei Iernut

Autor: Radu Bostan 24.12.2014

Romgaz (simbol bursier SNG) intenţionează să con­­trac­te­ze ser­vi­cii de con­sul­tanţă şi reprezen­tan­ţă juri­dică în litigiile com­pa­niei cu grupul Interagro contro­lat de Ioan Niculae şi, separat, cu ANAF, dar va folosi sprijinul con­sul­tanţilor şi pen­tru a căuta parteneri cu care să admi­nis­treze în comun termo­centrala Iernut.

Producătorul de gaze solicită apro­ba­rea acţionarilor pentru a achiziţiona ser­vicii de consultanţă juridică şi asis­tenţă în „diferendele de natură co­mer­cia­lă/ civilă şi potenţial penală rezultate ca ur­mare a derulării relaţiilor comer­ciale cu consumatorul Interagro SA“, po­tri­vit convocatorului pentru aduna­rea ge­ne­rală a acţionarilor programată pentru 23 ianuarie 2015.

Romgaz este de mai multă vreme în conflict cu Interagro din cauza dato­riilor grupului, din care fac parte o serie de combinate de îngrăşăminte chimice şi care este astfel unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale. Debitele Interagro se ridică în prezent la 161,6 mi­lioane de lei, însă Romgaz înregistra la 30 septembrie ajustări de 261 milioane de lei din deprecierea cre­an­ţelor, semn că compania nu mai con­si­deră că poate recupera această sumă din datoria consumatorului de gaze na­tu­rale. Romgaz a obţinut poprirea con­tu­rilor Interagro şi indispo­ni­bilizarea ac­ţiunilor deţinute de grup la diferitele sale companii, producătorul şi consu­ma­torul de gaze fiind părţi opozante în 11 dosare înregistrate la instanţe din Bucureşti.