Comuna din Sibiu unde poţi face saună înainte să-ţi vezi pe viu investiţiile la Romgaz

Autor: Radu Bostan 28.12.2014

Începutul vacanţei a prins România fără zăpadă, dar dacă totuşi aţi urcat în munţi, puteţi trage o fugă până într-o comună din judeţul Sibiu unde, între o baie galvanică şi o saună, puteţi verifica şi ce vă fac banii investiţi la producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG).

Bazna, o comună de mai puţin de 4.000 de oameni situată la 15 kilometri de sediul Romgaz din Mediaş, găzduieşte cea mai veche sondă de gaze naturale încă aflată în exploatarea companiei. Forată în 1920, sonda 7 Bazna mai funcţionează şi aproape un secol mai târziu, producând în fiecare zi circa 11.000 de metri cubi de gaze naturale. Cantitatea de gaze extrasă la sonda Bazna înseamnă doar 0,06% din producţia zilnică a Romgaz, dar ar acoperi nevoile de gaze pe un an pentru în jur de 2.600 de gospodării.

Dar Bazna nu este numai un fragment din istoria celei mai mari companii de stat a României, ci şi o staţiune balneoclimaterică, cunoscută în acest sens din secolul XIX. Astăzi, hotelurile din staţiune oferă turiştilor cabinete de kinetoterapie şi electroterapie, masaj, împachetări cu nămol, băi galvanice şi saună. De altfel, chiar Romgaz deţine un complex balnear în Bazna.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Dacă în timp ce sunteţi la saună vin şi ninsorile, nicio problemă. Bazna se află la 90 de kilometri de Sovata şi la 100 kilometri de Jina şi Păltiniş, astfel că în maximum două ore puteţi fi pe pârtia de ski.

Sonda din Bazna a produs circa 500 milioane de metri cubi de gaze naturale de-a lungul celor 94 de ani de funcţionare. Istoria Romgaz se întinde până în 1909, când în România s-a descoperit primul zăcământ de gaze naturale, iar prima producţie s-a înregistrat în 1913.

Astăzi, în jur de 5% din perimetrelor exploatate de Romgaz sunt mai vechi de 70 de ani, iar compania are probleme cu vârsta zăcămintelor, din care poate extrage tot mai puţine gaze. Romgaz a pierdut 10% din producţie în intervalul 2003-2013, iar deşi compania investeşte în explorarea de perimetre, noile descoperiri sunt rare.

Cele mai ambiţioase proiecte ale Romgaz sunt lucrările de explorare de noi zăcăminte în Marea Neagră, unde compania de stat este partener cu grupul rus Lukoil. În luna noiembrie, ruşii au început să foreze o sondă pe blocul Est Rapsodia. Romgaz mai are şi o opţiune să intre în asociere cu OMV Petrom şi ExxonMobil în perimetrul de mare adâncime Midia XV. În eventualitatea unei descoperiri comerciale în acest bloc, Romgaz are dreptul de a achiziţiona o participaţie de 10%.