Nuclearelectrica demarează pe 5 ianuarie oferta de majorare a capitalului social

Autor: Ioana Tudor 29.12.2014

Producătorul de energie electrică Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) va derula în perioada 5 ianuarie – 4 februarie 2015 o ofertă de majorare a capitalului social al societăţii de la 2,8 miliarde de lei la peste 3 mld. lei.

Majorarea capitalului se va face prin emiterea unui număr maxim de 23,9 milioane de acţiuni noi la un preţ de 10 lei pe acţiune. Oferta va fi intermediată de firma de brokeraj Swiss Capital.

Statul român a decis într-o AGA din 6 octombrie majorarea capitalului social al Nuclearelectrica cu suma de până la 239,1 mil. lei. Cea mai mare parte din suma suplimentară, de 194,3 mil. lei sau 81% din suma propusă a fi vărsată, va reprezenta contribuţia statului, care este acţionar majoritar şi care vrea să îi fie recunoscute în capital alocaţiile bugetare aferente perioadei 2006-2009 pentru realizarea Unităţii 2 şi pentru finanţarea construirii a încă trei unităţi la centrala nucleară de la Cernavodă.

Fondul Proprietatea şi ceilalţi acţionari minoritari ai Nuclearelectrica, care deţin 18,7% din SNN, ar trebui să participe cu circa 44,8 mil. lei la majorarea de capital pentru a-şi menţine participaţiile.

Săptămâna trecută FP, care controlează 9,73% din acţiunile producătorului de electricitate, a solicitat Tribunalului Bucureşti suspendarea executării hotărârii AGA privind majorarea capitalului social până la soluţionarea definitivă a unei acţiuni în anularea respectivei decizii formulate tot de FP.

Acţiunile Nuclearelectrica se tranzacţionau luni dimineată în urcare cu 0,65% la 7,8 lei/unitate, iar la această cotaţie compania are o capitalizare de 2,1 miliarde de lei.