Topul câştigurilor de pe bursă din 2014. Pe ce acţiuni trebuia să pariezi pentru a obţine randamente de trei cifre

Autor: Ioana Tudor 31.12.2014

Vedetele bursei din acest an, care au crescut averea investitorilor de până la cinci ori pe parcursul ultimelor douăsprezece luni, au fost acţiuni din categoria celor mai puţin lichide. Titlurile producătorului şi distribuitorului de ambalaje MJ Maillis (MJM), ale dezvoltatorului imobiliar Impact Developer (IMP), precum şi cele ale Electroputere Craiova (EPT), ale Şantierului Naval Orşova (SNO) şi ale Retrasib (RTRA) au avut cele mai mari randamente.

Acţiunile MJ Maillis (MJM) au crescut cu 179% în 2014. În luna octombrie, MJ Maillis Industrial Packing Systems & Technologies (Maillis Grecia), controlată de americanii de la HIG Bayside Advisers şi HIG Europe Capital Partners, au  ajuns să deţină 99,76% din capitalul MJ Maillis după ce a preluat 0,4% din acţiuni de la acţionarii minoritari. Americanii au în plan să preia şi restul acţiunilor MJM şi să delisteze compania.

După un avans de 300% anul trecut, titlurile dezvoltatorului Impact şi-au continuat creşterea, de aproape 173% pe parcursul acestui an. Printre motoarele creşterii au fost achiziţiile făcute de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care şi-a majorat participaţia cu 5% anul acesta, ajungând să deţină circa 49% din capitalul social al Impact. În plus, compania a reuşit să îşi diminueze pierderile cu 75% în primele nouă luni şi şi-a majorat cu aprope 20% veniturile din exploatare.

Titlurile Electroputere Craiova (EPT) au crescut cu 123% anul acesta. Firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited şi-a majorat deţinerile la producătorul de transformatoare electrice la 95,5% vara aceasta în urma unei majorări de capital care a avut drept scop conversia în acţiuni a unor creanţe. Electroputere şi-a redus pierderile din primele nouă luni de aproape cinci ori, la 9,9 mil. lei.

Acţiunile Şantierului Naval Orşo­va şi cele ale producătorului de trans­for­matoare electrice Retrasib au dublat câştigurile investitorilor, cu creşteri de 116%, respectiv 106% în ultimele 12 luni. Avansul titlurilor SNO a fost susţinut de achiziţiile făcute de SIF Olte­nia (SIF5), care şi-a crescut parti­ci­paţia cu 7%, la aproape 18% din capitalul constructorului de nave. La Retrasib, evoluţia a fost susţinută de preluarea companiei de către grupul german SGB-Smit International, care controlează în nume propriu 67% din acţiuni.