Ce a previzionat Ziarul Financiar în Macroeconomie pentru 2014 şi ce s-a întâmplat

Autor: Claudia Medrega 10.01.2015

Creşterea economică va încetini spre 2% după avansul de circa 3% din 2013. Economia va fi susţinută în continuare de cererea externă, fiind posibilă şi o revenire treptată a cererii interne, în timp ce contribuţia agriculturii va fi modestă.

DA  Creşterea economică a încetinit anul trecut faţă saltul de 3,4% înregistrat în 2013, însă cel mai probabil va depăşi pragul de 2%, după cum indică majoritatea estimărilor. Ascensiunea economiei a fost susţinută atât de cererea externă, cât şi de revenirea cererii interne, iar contribuţia agriculturii a fost modestă.

Inflaţia va continua să oscileze în primele luni ale anului în jurul pragului minim de 1,5%, iar ulterior va creşte spre 3-4%.

NU  Inflaţia anuală a oscilat pe parcursul anului 2014 în intervalul 0,66% -1,5%, minimul istoric de 0,66% fiind atins în iunie. Evoluţia inflaţiei a luat prin surprindere chiar şi banca centrală, care a operat trei ajustări ale prognozei (iniţial de la 3,5% la 3,3%, apoi de la 3,3% la 2,2% şi, ulterior, de la 2,2% la 1,5%).

Cursul ar putea oscila între 4,35 şi 4,65 lei/euro. Riscurile de depreciere sunt asociate cu modificările de politică monetară în S.UA. şi cu revenirea turbulenţelor politice având în vedere presiunile electorale interne.

DA/NU  Cursul a oscilat între un minim de 4,38 lei/euro şi un maxim de 4,54 lei/euro, însă cotaţia de referinţă nu s-a apropiat de 4,6 lei/euro.

Modificările de politică monetară în SUA şi-au pus amprenta asupra evoluţiei cursului, ca şi măsurile adoptate de BCE, volatilitatea fluxurilor de capital şi situaţia geopolitică din regiune, însă cursul a ignorat agitaţia politică legată de alegerile prezidenţiale. În prima parte a anului leul a avut o tendinţă de apreciere, care a încetat în iulie. De la începutul lunii iulie până la sfârşitul lunii decembrie leul s-a depreciat cu peste 2%. Numai pe parcursul lunii decembrie deprecierea leului a fost de circa 1,3%. Faţă de 2013 leul s-a apropiat în 2014 cu doar 0,06%, resepctiv 0,26 bani, cursul ajungând la sfârşitul anului la 4,4821 lei/euro.

Deficitul bugetar se va situa la aproximativ 2% din PIB anul acesta, ajustarea fiscală urmând să continue.

DA/NU  Ajustarea fiscală a continuat anul trecut. Însă, execuţia bugetară după 11 luni indica un deficit bugetar de doar 0,04% din PIB.

Rămâne de văzut dacă guvernul a dat drumul la cheltuieli în luna decembrie la presiunea autorităţilor publice locale şi dacă s-a repetat în 2014 istoria creşterii spectaculoase a deficitului în ultima lună a fiecărui an. Cel mai probabil deficitul bugetar va fi sub ţinta agreată cu FMI şi Comisia Europeană, de 2,2% din PIB.

Exporturile vor continua să crească cu 10%, la fel ca în 2013, urmând să rămână unul dintre principalele motoare de creştere a PIB.

DA  Exporturile au continuat ascensiunea, rămânând unul dintre principalele motoare de creştere a PIB.

În 2014 exporturile ar putea să depăşească maximul din 2013, de aproape 50 mld. euro, în condiţiile în care după primele zece luni nivelul a ajuns la 44 mld. euro, iar volumul lunar al exporturilor a oscilat între 4 şi 5 mld. euro. În octombrie, exporturile au ajuns la un nou maxim istoric, de peste 4,9 mld. euro, ascensiunea fiind influenţată în principal de creşterea vânzărilor în Uniunea Europeană.