Leii se ieftinesc: rate mai mici la credite din ianuarie

Autor: Ciprian Botea 06.01.2015

Dobânda Robor la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a coborât sub nivelul de 1,7% pe an după o scădere cu 1,5 puncte procentuale în ultimul trimestru de anul trecut, ceea ce se va reflecta în rate mai mici la credite chiar de luna aceasta. BNR afişa ieri un nivel pentru Robor la 3 luni de 1,68% pe an.

Cele mai multe contracte de credit au fost modificate la finalul lunii decembrie, la Robor de 1,7% pe an, în timp ce ajustarea precedentă a dobânzilor avusese loc în septembrie, la un nivel de 3,1% pe an. Acum, rata lunară pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani porneşte de la circa 1.000 de lei.

Scăderea dobânzilor interbancare a fost determinată de lichiditatea excedentară din piaţă, dar şi de deciziile Băncii Naţionale de relaxare a politicii monetare. Dobânda-cheie la lei a scăzut de cinci ori anul trecut, până la un minim de 2,75% pe an.

Semnalele ieftinirii creditelor s-au văzut încă din toamnă. Dobânda medie la creditele noi a scăzut la 6,5% pe an în noiembrie, potrivit datelor BNR. „Declinul marjelor de dobândă la lei a fost determinat de decizia de politică monetară a BNR, dar şi de excesul de lichiditate din piaţă“, scriu analiştii Băncii Transilvania într-un raport.