Românii au investit 300 mil. lei în fonduri străine cu randamente şi de 27% în dolari

Autor: Roxana Pricop 07.01.2015
Fondurile de investiţii interna­ţionale au atras 300 milioane de lei de la investitorii locali, cele mai mari sume fiind plasate în fondurile cu expunere pe pieţele europene de acţiuni.
 
Pentru banii investitorilor locali concurează 70 de fonduri mutuale româneşti alături de alte 56 de fonduri mutuale străine administrate de societăţi internaţionale, dar distribuite local prin intermediul reţelelor bancare.
 
Administratorii străini care îşi vând fondurile pe piaţa locală sunt Pioneer AM şi ING AM, cu sedii în Luxemburg, alături de Erste Sparinvest şi Raiffeisen Capital Management din Austria. Cei patru administratori sunt membri ai Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), astfel că activele atrase de pe piaţa locală sunt publice. Alături de aceştia, mai distribuie fonduri pe piaţa locală şi Franklin Templeton Invest­ment şi Alpha Asset Mana­gement, care nu sunt afiliaţi la AAF.
 
Din rândul fondurilor mutuale străine distribuite local, cele mai mari ran­damente în ultimele 12 luni au fost ob­ţinute de fondurile de acţiuni ad­minis­trate de Pioneer Asset Mana­gement. Mai exact, fondul de acţiuni US Fundamental Growth are un randament de 27,4% în dolari şi North American Basic Value a marcat un randament de 24,7% în perioada cuprinsă între 30 noiembrie 2013 şi 30 noiembrie 2014, potrivit AAF.