Răzbunarea Politehnicii: inginerii au devenit cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii. 44% dintre angajatori spun că îi găsesc cu greu

Autori: Adelina Mihai , Roxana Rosu 07.01.2015

„Investiţiile mari din industrie, în special din cea automotive, au făcut ca inginerii să fie la mare căutare“, a spus ieri la emisiunea ZF Live Mihaela Lupu de la Hay Group.



În anii ‘90, cel mai în vogă banc despre ingineri era: „Care este ase­mănarea dintre un inginer şi un câine? Amândoi au o privire inteligentă, dar nu se pot exprima“. Atunci, era inflaţie de ingineri în România şi mulţi dintre ei au devenit oameni de vânzări, bancheri sau „creativi“ în companii de publicitate.

Astăzi, inginerii sunt cei mai căutaţi pe piaţa muncii. 44% dintre firmele ches­tionate în cadrul unui studiu realizat de compania de consultanţă în management Hay Group România spun că găsesc cu greu ingineri. Sunt căutaţi chiar mai mult decât IT-iştii.

„Este clar că inginerii sunt foarte căutaţi. Investiţiile mari din industrie, în special din cea automotive, au făcut ca inginerii să fie la mare căutare şi au condus la parteneriate între companii şi universităţi, pentru că tinerii trebuie să fie specializaţi pe tehnologii sau fluxuri de lucru moderne. Şi candidaţii din IT sunt la mare căutare, iar la multe companii rotaţia de personal nu se face cu concurenţa locală, ci cu cea din afara ţării. În inginerie şi IT, oamenii şi-au ales meseria din pasiune şi vor să înveţe tot mai mult folosind noile tehnologii, iar acest lucru nu este posibil tot timpul în România“, a spus Mihaela Lupu, Market Leader Productized Services în cadrul companiei de consultanţă în management Hay Group România, prezentă ieri la emisiunea online de business ZF Live. 

Inginerie, IT, vânzări, finanţe şi contabilitate şi producţia sunt sectoarele pentru care angajatorii recrutează cel mai greu candidaţi în prezent. În timp ce în state precum Polonia deficitul de ingineri a determinat autorităţile să includă obligatoriu matematica la examenul de bacalaureat, în România această materie încă nu este obligatorie pentru liceenii care au studiat la specializarea filologie, de exemplu. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care de pe băncile facultăţilor din România să iasă anual circa 30.000 de absolvenţi de facultăţi cu profil tehnic (adică 22% din totalul absolvenţilor de facultate), faţă de ponderea de 70% pe care o aveau inginerii în 1990 din totalul absolvenţilor de facultate, potrivit datelor de la Statistică.