Gândeşte diferit!/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 08.01.2015

Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner

Gândeşte ca un trăznit

Editura Publica

Traducere din engleză de Dan Crăciun.

Levitt şi Dubner ne oferă o schiţă a unui mod pe de-a-ntregul nou de rezolvare a problemelor, fie că te preocupă nişte îmbunătăţiri minore ale vieţii sau reformele globale majore. Ca de fiecare dată, nicio temă nu este exclusă.
 

Câţiva paşi către gândirea de Trăznit:


- În primul rând, lasă de-o parte busola ta morală – pentru că este greu să vezi limpede o problemă dacă ai şi decis deja ce să faci în privinţa ei.
- Învaţă să spui „Nu ştiu“ – deoarece atâta timp cât nu poţi să recunoşti ceea ce încă nu ştii, este practic imposibil să înveţi ceea ce ai nevoie să afli.
- Gândeşte ca un copil – pentru că vei născoci idei mai bune şi vei pune întrebări mai bune.
- Fă un masterat în motivaţie – deoarece la bine şi la rău, interesele guvernează lumea noastră.
- Învaţă să-i convingi pe oamenii care nu vor să fie convinşi – pentru că a avea dreptate este rareori suficient pentru a ieşi învingător.
- Învaţă să preţuieşti latura pozitivă a renunţării – fiindcă nu poţi să rezolvi problemele de mâine dacă nu eşti dispus să te lepezi de nereuşita de astăzi.

„Cea mai revoluţionară dintre cărţile scrise de Levitt şi Dubner. În stilul lor caracteristic, care îmbină naraţiunea captivantă şi analiza neconvenţională, ei ne poartă în intimitatea procesului lor de gândire şi ne învaţă pe toţi să gândim puţin mai productiv, mai creativ, mai raţional – să gândim, altfel spus, ca un Trăznit.” – Bookreporter.com  
 

„În nouă capitole amuzante, Levitt şi Dubner demonstrează cum să nu cazi pradă metodelor răsuflate de rezolvare a problemelor şi ilustrează concret cum să reformulezi întrebările.” – New York Daily News
Gândeşte ca un trăznit este o carte care opune gândirea critică prejudecăţilor. Fie că doriţi să vă destindeţi, fie că doriţi să exersaţi muşchiul gândirii critice, cartea de faţă răspunde acestor deziderate într-o manieră antrenantă, bogat ilustrată cu exemple şi uşor de implementat.
Steven D. Levitt, profesor de economie la University of Chicago, a fost premiat cu medalia John Bates Clark, acordată celui mai influent economist american cu vârsta sub patruzeci de ani. Este, de asemenea, unul dintre cei care au fondat The Greatest Good, organizaţie care aplică stilul de gândire Freakonomics în afaceri şi acţiuni filantropice.
Stephen J. Dubner este autor, jurnalist şi personalitate radio şi TV, premiat în repetate rânduri. A abandonat prima lui carieră – de aproape rock-star – pentru a deveni scriitor. A lucrat la The New York Times şi a publicat trei cărţi în afara seriei Freakonomics. Locuieşte cu familia în New York City.