Chisăliţă, Romgaz, la ZF Live: Ar fi bine să producem ceva din gaz, nu să-l ardem pentru energie

Autor: Radu Bostan 16.01.2015
Romgaz (simbol bursier SNG) va „tranşa“ anul acesta problema utilizării gazelor naturale pentru a produce ceva cu mai multă valoare adăugată decât energia electrică, a afirmat Dumitru Chisăliţă, membru în consiliul de administraţie al producătorului de gaze naturale.
 
În presă au circulat informaţii anul trecut potrivit cărora Romgaz ar fi fost interesată să investească într-un combinat chimic. Printr-o astfel de mutare, compania s-ar fi diversificat după modelul grupului ungar MOL sau al celui polonez PKN Orlen, care au şi activităţi de petrochimie pe lângă producţia de hidrocarburi.Compania a infirmat însă zvonurile într-un răspuns către ZF trimis în luna octom­brie, în care preciza că priori­tăţile sale sunt explorarea şi desco­perirea de noi re­surse. Fără să confir­me infor­maţia privind com­binatul chimic, Chisăliţă a spus că în cadrul companiei se discută proble­ma utilizării gazelor naturale în ceva cu mai mare valoare adăugată. „Există discuţii la nivelul Romgaz şi cred că problema va fi tranşată în perioada urmă­toare“, a afirmat Dumi­tru Chisăliţă joi în cadrul emisiunii ZF Live.
 
În prezent, Romgaz prelu­crează gazele doar pentru a produce electricitate în termo­cen­trala Iernut din judeţul Mureş, o unitate construită în anii 1960 care nu funcţionează la capacitate maximă deoare­ce unele grupuri sunt în conser­vare.
 
Preţul mare al ga­zelor şi preţul mic al electri­cită­ţii fac ca şi termocentrala modernă a rivalilor de la OMV Petrom să funcţioneze sub limita rentabilităţii. Rom­gaz a primit centrala Iernut în 2013 de la Electro­centrale Bucureşti în schimbul ştergerii unor datorii de 632 milioane de lei ale producătorului de energie termică. Prin contractul cu Electrocentrale, Romgaz s-a angajat să nu vândă activele, ci să continue producţia de energie electrică. Acum, Romgaz vrea să dezvolte centrala prin construcţia a două noi grupuri energetice, mai eficiente, şi să o opereze în parteneriat cu o companie cu experienţă în acest domeniu.