Creşte numărul start-up-urilor în IT şi învăţământ, iar agricultura pierde teren

Autor: Corina Mirea 20.01.2015
Industria IT şi învăţământul sunt domeniile care au trezit interesul celor mai mulţi antreprenori români anul trecut, numărul micilor afaceri cu specific IT fiind cu aproape 9% mai mare ca în 2013, iar cel al start-up-urilor cu o componentă educaţională fiind în creştere cu circa 19%, potrivit unui studiu realizat recent de Fundaţia Post-Privatizare.
 
„În 2014 se remarcă schimbarea orientării către domenii noi, precum IT şi învăţământ, şi scăderea dramatică a înmatriculărilor în sectorul agriculturii. Numai în trei sectoare numărul start-up-urilor este superior în 2014 celui din 2013 (învăţământ, cu un număr de înma­triculări mai mare cu 18,8%, informaţie şi comunicaţii, cu 8,94%, şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, cu 5,38%)“, se arată în studiu.
 
De altfel, chiar şi datele oferite de instituţiile publice arată că tinerii încep să se orienteze către domenii mai puţin tradiţionale atunci când vor să îşi înfiinţeze o afacere, activităţile de software fiind printre primele 15 domenii pe care au pariat românii pentru deschiderea unei afaceri de la zero în 2014, dintr-un total de peste 400 de sectoare în care au fost pornite afaceri de tip SRL-D, potrivit Registrului Comerţu­lui.