Perspectivele sumbre pentru consumul de energie strică calculele Cernavodă 3 şi 4

Autor: Radu Bostan 24.01.2015
Cererea de energie a României ar putea creşte cu cel mult 0,7% anual, în ur­mătorul deceniu, astfel că investiţiile în creşterea producţiei de energie nu au sens, arată un studiu realizat de firma de con­sultanţă ATKearney şi Fondul Pro­prie­tatea (simbol bursier FP).
 
Prog­no­zele sumbre ale studiului ridică astfel un semn de întrebare cu pri­vire la fe­za­bi­li­ta­tea proiectului Nuclear­elec­trica (SNN) de a extinde centrala de la Cer­navodă cu încă două reactoare, in­ves­tiţie evaluată la peste 6 mld. euro.
 
„Pentru următorii 10 ani nu există o nevoie pentru România de a investi în capacităţi de generare cu scopul de a acoperi cererea. Investiţii în capacităţi suplimentare ar fi necesare doar pentru a înlocui centralele actuale ineficiente“, a afirmat Michael Weiss, partener ATKearney, într-o conferinţă or­ga­ni­zată împreună cu Fondul Proprietatea, care este cel mai mare acţionar mi­no­ritar din companiile energetice.
 
Scenariul de bază al studiului pre­vede un avans foarte lent al cererii de ener­gie până în 2025, care se va baza în spe­cial pe creşterea consumului gospo­dăriilor şi al industriei cu necesar scăzut de electricitate, în vreme ce marea in­dustrie va consuma tot mai puţin pe fon­dul dezindustrializării. Consumul energetic al României, care s-a redus în ultimii ani din cauza crizei economice, ar urma să urce la 55,6 TWh în 2025, faţă de 51,4 TWh în 2013, arată prognozele ATKearney.