Cursa pentru putere în Grecia a intrat pe ultima sută de metri. Vor provoca grecii o nouă criză în zona euro?

Autor: Bogdan Cojocaru 23.01.2015

Alegerile parlamentare de dumi­ni­că din Grecia, un duel pentru putere între partidul guvernului agreat de creditorii internaţionali şi o for­ma­ţiu­ne re­belă radicală care a căpătat for­ţă mi­litând contra austerităţii, au fost trans­for­mate de liderii zonei euro şi de au­to­rităţile ateniene într-un refe­ren­dum pentru rămânerea ţării în zona euro. Temerile privind integritatea zonei euro au acutizat în anii trecuţi criza datoriilor suverane, cu impact devas­tator asupra majorităţii econo­miilor europene.

Vor ceda grecii în faţa acestei pre­siuni? Formaţiunea rebelă Syriza con­duce în sondaje.

„Politicile Syriza vor aduce ţării ieşirea din zona euro şi noi acorduri de bailout“, a avertizat premierul Antonis Samaras.

Pentru a atrage alegătorii, el a amin­tit că partidul său este pregătit să fina­lizeze toate acordurile pe care ţara le are cu creditorii.

Alexis Tsipras, liderul Syriza, a ales calea concilierii, spunând că partidul său de stânga, dacă va veni la putere, va res­pecta regulile bugetare ale UE şi va ur­mări ţintele de reducere a deficitului bugetar. Analiştii au interpretat discur­sul ca fiind o ramură de măslin întinsă de Tsipras creditorilor ţării într-un mo­ment în care simte că puterea nu-i mai poate scăpa. 

„Un guvern Syriza va respecta obli­gaţiile Greciei ca membru al zonei eu­ro, pentru a menţine un buget echili­brat şi se va angaja să respecte obiec­tivele de con­solidare“, a spus Tsipras. Însă el a amin­tit că nimic nu mai poa­te împiedica îm­plinirea „dorinţei gre­­­cilor de a inversa re­gimul progra­mu­lui de bailout“. Parti­dul său este hotărât să reducă taxele, să pro­tejeze de­­pozitele din băncile greceşti şi să pu­nă capăt eva­cuă­rilor silite ale celor care nu-şi mai pot plăti ipotecile.