Cum arată coşul lunar de cumpărături al unui român: Un sfert din venituri merge pe produse din carne, însă pâinea vine puternic din urmă
Românii sunt printre cei mai mari „mâncători“ de pâine din Europa, consumul lunar de 10 kilograme fiind cu o treime mai mare decât media europeană.
Un român cheltuie lunar în medie 200 de lei pe alimente şi băuturi alcoolice şi non-alcoolice, cea mai mare parte a sumei - aproape 45% - mergând către carne şi produse de panificaţie. Restul se împarte între lactate, legume, fructe - care reprezintă circa un sfert din cheltuielile lunare cu mâncarea şi băuturile - şi alte alimente, precum ulei, ciocolată, orez sau făină. „Într-adevăr, cea mai mare pondere în coşul de cumpărături o au carnea şi produsele din carne. Pe poziţiile următoare se află celelalte produse proaspete, respectiv legumele şi fructele“, spune Sorana Georgia, directorul executiv al lanţului de supermarketuri Billa, cu afaceri de peste 300 mil. euro în 2013.
Carnea „mănâncă“ însă cel mai mult din bugetul lunar nu datorită consumului, ci şi pentru că preţul acestor produse este mai ridicat. Astfel, un român consumă lunar 3,2 kilograme de carne şi produse din carne pe care plăteşte aproape 51 de lei, respectiv un sfert din bugetul lunar pentru cumpărăturile de alimente şi băuturi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În medie, un kilogram de carne şi produse din carne costă 16 lei, faţă de 5 lei kilogramul de fructe sau circa 4 lei cel de legume.
Mai mult, consumul lunar de carne a scăzut în criză de la circa 6 kilograme în 2009 la 3,2 kilograme la jumătatea anului trecut, potrivit datelor de la INS. Consumul de astfel de produse în România este sub media europeană atât din cauza nivelului mai mic al veniturilor, cât şi din cauza faptului că multe din familiile din zona rurală consumă carne din producţia proprie.