Verbund, austriecii cu eoliene de 380 mil. €: Investitorii trebuie atraşi. Dacă statul român nu investeşte, de ce ar face-o un străin?

Autor: Roxana Petrescu 27.01.2015

Ovidiu Pop, directorul ge­ne­­ral al Verbund Ro­mâ­ni­a, filiala locală a celui mai mare produ­că­tor de ener­gie din Aus­tria axat în principal pe energie hidro, spune că du­pă investiţii de 380 de milioane de eu­ro pe plan local în proiecte eoliene, ex­tin­­derea în România a austriecilor nu va continua.

Pop, cu o experienţă de aproape 40 de ani în sectorul energetic, construită cu pre­că­dere în sectorul termo, crede că dincolo de proiectele mamut, cum ar fi reac­toarele 3 şi 4 de la Cernavodă sau hidro­­centrala Tarniţa-Lăpuşteşti, care împreună presupun investiţii de peste 7,5 mld. euro, România ar trebui să „mo­­­mească“ banii străini şi cu proiecte mai mici. În plus, chiar companiile de stat, care au lichidităţi semnificative, ar tre­­bui să fie primele care să dea sem­na­lul. „Investitorii trebuie atraşi cumva, poa­te prin hidrocentrale cu acu­mu­lare mai mici, de exemplu. Întrebarea este da­că sta­tutul român nu investeşte prin com­­pa­niile care dispun de lichidităţi, de ce ar veni un investitor străin?“, spune Ovi­­diu Pop, directorul general al Ver­bund Ro­mânia.