Bilanţul pieţei muncii în ultimul an: 150.000 de contracte de muncă în plus, dar companiile angajează în regim part time sau pe perioadă determinată

Autor: Adelina Mihai 27.01.2015

Peste 154.000 de contracte noi de muncă au fost înregistrate în ultimul an (ianuarie 2014 - ianuarie 2015), astfel că la începutul acestui an în economie existau 5,8 milioane de contracte de muncă încheiate între salariaţi şi companii (în creştere cu 3% faţă de anul anterior), arată datele furnizate de Inspecţia Muncii pe baza interogării aplicaţiei Revisal, softul în care sunt înregistraţi salariaţii din România.

În ultimul an, companiile au recrutat cu precădere angajaţi cu contracte pe perioadă determinată şi în regim full time (unde s-au înregistrat cu peste 80.000 de noi contracte de muncă în plus), dar şi cu contracte în regim part time pe perioadă nedeterminată (+10.000 de contracte).

„Motivele pentru care companiile au optat pentru aceste tipuri de contracte sunt legate de nevoia de outsourcing şi de creşterile pe partea de leasing de personal, unde se angajează personal cu contracte pe perioadă determinată. Este preferată această metodă pentru ca firmele să aibă o flexibilitate mai mare, iar riscul este mai mic pe un contract de prestări servicii decât pe un contract de muncă, chiar dacă costurile pot fi mai mari“, a explicat Dragoş Gheban, managing part­ner al companiei cu activităţi în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions. El a adăugat că sunt domenii, cum este cel al IT-ului, unde se practică angajarea pe proiecte, iar programatorii sunt angajaţi cu contracte pe perioadă determinată. În plus, creşterea volumului de programe de internship din cadrul companiilor multinaţionale a condus, de asemenea, la o creştere a numărului de contracte încheiate pe perioadă determinată.

Scăderi ale efectivelor „totale“ de contracte de muncă s-au înregistrat în rândul contractelor de tip full time pe perioadă nedeterminată, unde la 1 ianuarie 2015 erau cu peste14.000 de contracte mai puţine ca în perioada similară din 2014, ceea ce înseamnă o scădere de 0,3% din total. De asemenea, o scădere de 7% a numărului de contracte – adică 8.000 – s-a înregistrat şi în rândul contractelor care întrunesc două condiţii: sunt part time şi sunt încheiate pe perioadă determinată.

„După luna decembrie este specifică o astfel de situaţie, pentru că firmele nu au comenzi clare din partea clienţilor, de aceea eu cred că abia prin perioada aprilie-mai numărul de contracte de muncă pe perioadă nedeterminată va fi mai mare. În general, o misiune temporară în România are o durată de la 3 până la 6 luni, iar în multe cazuri angajatorii solicită angajarea acelor persoane pe perioadă nedeterminată. Chiar avem cereri din partea angajatorilor pentru ca anumite persoane să treacă din contractele pe periodă determinată în contracte pe perioadă nedeterminată“, a spus Florin Godean, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Adecco România.

La rândul său, Sorina Donisa, country manager al firmei cu activităţi de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT, spune că nu crede că scăderea numărului de contracte de muncă pe perioadă nedeterminată reprezintă o tendinţă, cifrele indicând o scădere nesemnificativă. „Specificul nostru presupune ca majoritatea poziţiilor pentru care recrutăm să fie pe perioadă determinată, dar angajatorii solicită în continuare şi angajaţi pentru perioadă nedeterminată. Cele mai multe recrutări se fac în prezent în zona de servicii de business process outsourcing, unde se solicită candidaţi pentru ambele tipuri de contracte“, a adăugat Sorina Donisa.

Una dintre companiile care au făcut angajări masive în ultimul an este furnizorul de servicii de outsourcing american Computer Generated Solutions (CGS), care, contrar statisticilor, a recrutat angajaţi pe perioadă nedeterminată.

„În ultimul an, noi am făcut angajări doar cu contracte pe perioadă nedeterminată, iar numărul «net» de angajaţi a crescut cu 400 de persoane, pe lângă înlocuiri. Căutăm în continuare absolvenţi cu studii în domeniul financiar care să vorbească limba engleză şi suprinzător este că reuşim să îi atragem destul de repede, pentru că mulţi provin din sectorul bancar, care s-a mai re­strâns“, a spus Vladimir Sterescu, country manager al CGS România, companie care are în prezent circa 2.800 de angajaţi.

O situaţie similară s-a întâlnit şi în cazul companiei cu servicii în domeniul resurselor umane (salarizare, administrare de personal, muncă temporară şi recrutare) Smartree, care a înregistrat o creştere a numărului de contracte pe perioadă nedeterminată în ultimul an. „Numărul de contracte de muncă în 2014 versus 2013 a crescut cu 11%. În ceea ce priveşte contractele pe perioadă nedeterminată, numărul acestora a crescut în 2014 cu 14% faţă de 2013, în timp ce numărul de contracte pe perioadă determinată a scăzut cu 9%, potrivit datelor procesate de noi“, a spus Raluca Peneş, HR coordinator în cadrul Smartree România.

În total, la începutul acestui an, numărul de salariaţi activi din economie era de 5,2 milioane de persoane (mai mic decât numărul de contracte de muncă înregistrate, pentru că un angajat poate avea mai multe contracte), în creştere cu 125.000 de persoane faţă de perioada similară din 2014, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii.

Cele mai recente date Eurostat arată că masa salarială din România a fost de 47,2 mld. euro în 2013, în scădere cu 3,5 mld. euro faţă de anul 2012.