Compania de dezvoltare de aplicaţii online Zitec ia în calcul cotarea pe AeRO după primul val de listări

Autor: Ioana Tudor 29.01.2015
Zitec, companie specializată în dez­vol­tarea de aplicaţii online, ia în calcul lis­tarea pe platforma alternativă de tranzacţionare AeRO operată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Firma aşteaptă primul val de listări pen­tru a vedea cum sunt primite de piaţă firmele din IT. Între timp, dezvolta­to­rul de aplicaţii online a început discuţiile cu doi consultanţi autorizaţi.
 
 „Ne atrage foarte mult proiectul AeRO, dar am decis să aş­tep­tăm primul val de listări pentru a vedea şi înţelege mai bi­ne cum funcţio­nează aceste mecanis­me şi mai ales cum sunt pri­­mite de piaţă firmele din IT. În condiţiile unor evaluări re­zo­­nabile şi a unui interes pe măsura aşteptărilor, vom ana­li­za o­por­tunitatea listării după ce se vor lista primele firme din IT“, a afirmat Alexandru Lăpuşan, CEO-ul şi fondatorul Zitec.
 
Bursa va relansa pe 25 februarie platforma alternativă de tranzacţionare dedicată firmelor mici şi start-up-urilor în căutare de finanţare. În prezent, pentru listarea pe AeRO se pregătesc patru emitenţi: un fond de investiţii, o firmă de curierat şi două din IT. Sistemul va putea fi accesat de orice companie cu  o capitalizare minimă de 250.000 de euro cu condiţia să realizeze fie o ofertă publică, fie un plasament privat pentru cel puţin 10% din acţiuni (sau minimum 30 de investitori) care să asigure intrarea în piaţă a noii companii cu un free-float acceptabil. Firmele sunt ajutate de consultanţi autori­zaţi de BVB. Rolul acestora este să ofere sprijin emitenţilor înaintea debutului pe platformă, în timpul procesului de listare, şi pentru o perioadă de un an de la intrarea la tranzacţionare.
 
„Am purtat discuţii cu doi consul­tanţi autorizaţi, dar şi aici va conta cine se ocupă de primele două listări”, a spus Lăpuşan. Consultanţii autorizaţi de BVB care vor aduce primele companii pe AeRO sunt INC Investments Consul­ting din Polonia şi FSA Advisory.