Ce operatori oferă cele mai mari viteze de internet mobil în România

Autor: Adrian Seceleanu 01.02.2015
Viteza medie a serviciilor de descărcare a datelor furnizate de cei patru operatori locali de telefonie mobilă era în Bucureşti în ianuarie 2014 de 9,6 Mbps, de 15,6 Mbps în aprilie şi de 18,5 Mbps în octombrie, conform topului realizat de compania americană Ookla.
 
Cele mai mari viteze medii de acces la serviciile de internet de pe piaţa locală sunt furnizate de Orange şi Vodafone, conform sursei citate, care indică o creştere graduală a performanţei celor două reţele pe durata anului precedent. Viteza medie a conexiu­nilor mobile la net furnizate de Cosmote, în prezent Telekom Mobile, s-a dublat în aprilie faţă de ianuarie, la 14 Mbps, însă a stagnat ulterior la acest nivel, de aproape două ori mai mic decât liderii pieţei mobile, Orange şi Vodafone. RCS&RDS, care are doar o reţea 3G, a furnizat o viteză medie constantă de descărcare a datelor 3-4 Mbps.
 
 
Notă: Datele privind viteza serviciilor de internet mobil din anul 2014 au ca sursă compania Ookla şi sunt valabile pentru Bucureşti, cea mai importantă piaţă pentru serviciile de net mobil din ţară.
La nivel naţional clasamentul operatorilor în funcţie de viteză este în mare parte neschimbat la nivelul anului precedent - Orange ocupând poziţia de lider, însă în luna decembrie 2014 primul loc la nivel naţional este ocupat de Vodafone cu o viteză medie de 25,5 Mbps, urmat de Orange cu o viteză medie de 24,44 Mbps, Telekom cu 10,57 Mbps şi RCS&RDS cu 2,8 Mbps.