Brokerii asistă neputincioşi la delistările pe bandă rulantă de pe RASDAQ

Autor: Ioana Tudor 03.02.2015

Patru dintre cele mai mari companii listate pe piaţa RASDAQ, cu o capitalizare cumulată de peste 476 mil. lei, au preferat să se delisteze decât să se transfere pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti. Din 2008, bursa nu a mai atras nicio companie privată, bazându-se exclusiv pe listările companiilor de stat.

Pe piaţa RASDAQ sunt lis­tate circa 900 de com­panii, provenite în urma pri­vatizărilor în masă derulate la începutul anilor ’90. Până în octombrie, companiile listate pe piaţa RASDAQ trebuie să decidă dacă se mută pe piaţa principală a bursei, dacă se transferă pe un sistem alternativ sau dacă se delistează. RASDAQ se va desfiinţa în octombrie.

„Avem o echipă care se ocupă de piaţa RASDAQ şi de listările pe AeRO şi purtăm discuţii cu multe so­cietăţi. Consider că este binevenită res­tartarea pieţei cu societăţi care doresc să rămână lis­tate. Piaţa RASDAQ a fost înfiin­ţată prin lege, iar com­pa­niile listate acolo nu au venit întot­dea­una de bună­voie. Bursa are destule com­panii lis­tate, pro­blema este nu­mărul de emitenţi cu lichiditate mare“, a afirmat Alin Brendea, di­rec­torul general ad­junct al firmei de brokeraj Prime Transaction.

Compania de transport naval Navrom (COVG), Bega Turism Timi­şoara (SCDE), producătorul de obiecte sanitare Cersanit România (RMRM) şi producătorul de cărămizi Ceramica Iaşi (CERE) sunt doar patru dintre com­paniile mari care vor părăsi bursa. Navrom, cea mai mare dintre companiile care au decis să se delisteze, cu o capitalizare de 177,4 milioane de lei, ia în considerare revenirea la tranzacţionare, de data aceasta pe piaţa principală.