Luptele împotriva rebelilor proruşi costă Ucraina între cinci şi şapte milioane de euro pe zi

Autor: Gaidau Ion 06.02.2015

Ucraina se afundă într-o criză economică profundă pentru a-şi finanţa luptele împotriva rebelilor proruşi din estul ţării, care durează de zece luni şi s-au soldat cu peste 5.000 de morţi.

"Fiecare zi de război costă între cinci şi şapte milioane de euro bugetul de stat", a dezvăluit joi preşedintele ucrainean într-un interviu pentru Die Welt.

"Avem nevoie de asistenţă financiară pentru a depăşi aceste dificultăţi", a adăugat el.

Kievul a primit deja 4,6 miliarde dolari de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a promis un pachet de ajutor pe doi ani în valoare de 17 miliarde dolari.

Luând în calcul un cost constant de la începutul anului, Kievul a cheltuit deja între 175 şi 245 de milioane de euro pentru a lupta împotriva separatiştilor proruşi.

Intensitatea luptelor a fost inconsecventă de la începutul conflictului în aprilie 2014, dar un cost mediu de cinci milioane de euro pe zi ar însemna că Ucraina a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru conflictul militar din estul ţării.

O tentativă de încetare a focului a eşuat luna trecută, iar Poroşenko a decretat mobilizarea a 50.000 de bărbaţi pentru a susţine armata pe linia de front.