Clienţii băncilor scot bani din depozite şi îi depun în conturi de economii, cu dobânzi similare

Autor: Liviu Popescu 11.02.2015

Clienţii persoane fizice aveau la finalul anului trecut circa 31 miliarde de lei (7 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 23% peste nivelul din decembrie 2013, în timp ce depozitele pe termen scurt (cu scadenţa sub 1 an) au scăzut cu 0,5% şi au ajuns la 56 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Conturile curente şi de economii au crescut în contextul în care dobânzile oferite de bancheri pentru depozitele la termen s-au redus puternic şi au ajuns la un nivel similar cu cel al conturilor de economii. Cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este de 3,6% pe an, nivelul fiind similar şi în cazul celei mai bune oferte de cont de economii existentă pe piaţă.

Clienţii nu mai sunt încurajaţi să-şi ţină banii într-un depozit la termen în contextul în care diferenţa de dobândă s-a estompat, mai ales având în vedere că dacă retrag banii înainte de scadenţă pierd toată dobânda acumulată.

Comparativ, banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi oricând fără pierderea dobânzii acumulate până atunci. Practic, conturile de economii reprezintă o variantă mult mai flexibilă de economisire.