Agroland face un pariu riscant: începe să vândă carne de pui de la micii fermieri

Autor: Gabriel Razi 12.02.2015
Compania Agroland, deţinută de antreprenorul Horia Cardoş şi care distribuie furaje, pui de-o zi sau seminţe, a început să vândă în re­tai­lul modern carne de pui provenită din prima fermă ce ar trebui să facă parte dintr-un program mai larg prin care compania îşi pro­pune să integreze şi să proceseze carnea pro­venită de la mici crescători din mediul rural. 
 
Agroland speră să încaseze 3 milioane de euro până la sfârşitul anului din acest proiect, ceea ce înseamnă 15% raportat la cifra de afaceri a anului trecut.
 
„Este în joc numele nostru şi chiar dacă proiectul poate aduce 3-4 milioane de euro, nu ne permitem să greşim“, a spus Horia Cardoş, care estimează că noua linie de business ar urma să devină profitabilă abia din 2016. Timişorenii de la Agroland se poziţionează sub forma unui inte­gra­tor, oferă furajele, puii de-o zi sau alte echipamente, iar atunci când păsările ajung la 2,5 kilograme în viu le achiziţionează de la micii crescători pentru a le procesa şi vinde ulterior.
 
Agroland impune folosirea unui sistem de producţie apropiat de cel tradiţional în care păsările cresc în hale, dar au şi acces într-o curte în aer liber. Sistemul este unul de nişă în industria locală în condiţiile în care marii jucători mizează preponderent pe volume într-o luptă în care variabila decisivă este preţul. „Estimăm că vom sacrifica 350.000 de capete până la finalul anului“, a spus Horia Cardoş.
 
Ideea de la care a plecat antreprenorul timişorean este aceea de a-i conecta la piaţă pe micii crescători de animale în condiţiile în care el le vinde deja furaje, pui de-o zi sau alte echipamente prin reţeaua sa de 250 de magazine din mediul rural. Planul său are asociate riscuri cum ar fi cele sanitar-veterinare ce pot genera pierderi financiare în con­di­ţiile în care pot fi identificate contaminări la momentul abatorizării.