Electrica negociază cu FP achiziţia acţiunilor la subsidiarele de distribuţie

Autor: Roxana Pricop 13.02.2015
Grupul de distribuţie Electrica (EL) a înce­put discuţiile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru a-i cumpăra participaţiile minoritare la sub­sidiarele de distribuţie Electrica Muntenia Nord, Electrica Tran­silvania Nord, Electrica Transilvania Sud şi la Elec­trica Furnizare, asigurându-i astfel exitul. Fon­dul a evaluat în activul net cele patru pa­chete mi­noritare la un total de 770 mil. lei.
 
Fondul deţine câte 22% din capitalul social al celor trei subsidiare de distribuţie şi al sub­sidiarei de furnizare. Electrica, grup listat la bursă, deţine restul de capital. Subsidiarele sunt societăţi închise. Cel mai valoros pachet este cel de 21,99% din capitalul Electrica Dis­tribuţie Nord, evaluat de fond în activul net la 235,6 mil. lei. Fondul este captiv în acţio­na­ria­tul celor patru subsidiare Elec­trica şi nu poate vinde decât Electrica, unde statul este cel mai mare acţionar cu 49% din capital.
 
Fondul a încercat înainte de listarea Elec­tri­ca la bursă să facă un schimb „unu la unu“ pen­tru participaţiile la subsidiare, şi să pri­meas­că astfel 22% din Electrica, însă statul nu a fost de acord. Fondul a angajat încă din 2012 banca americană Citigroup să îi găsească un cum­părător pentru aceste participaţii, dar nu a reuşit până în prezent să le vândă.