Banca Transilvania: Creşterea marjelor de dobândă a adus cel mai mare profit din piaţă

Autor: Ciprian Botea 16.02.2015

Profitul net pentru 2014 a fost de 448 mil. lei (100 mil. euro), în creştere cu 20% n Activele nete au ajuns la 35,6 mld. lei, plus 11% n Cota de piaţă a ajuns la 10% n Stocul de credite nete se ridica la 17,5 mld. lei, în timp ce volumul depozitelor se situa la 30 mld. lei n Pe bursă valoarea băncii a ajuns la 5,637 mld. lei (1,2 mld. euro) n Anul trecut acţiunile băncii au crescut cu 30% (preţul ajustat cu acţiunile gratuite incluse).

Banca Transilvania, a treia ban­că locală după activele de­ţi­nute, a raportat un profit net de 448 mil. lei (100 mil. euro) în 2014, în creştere cu 20%, de­ter­­­minante pentru acest rezultat fiind scă­de­rea cheltuielilor cu dobânzile plătite de­po­­nenţilor şi câştigurile mai mari din ope­ra­ţiunile cu titluri de stat, ceea ce a permis băn­­cii să acopere costurile mai mari cu pro­vi­zi­oanele.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu echivalentul a 150 mil. lei în contextul bonificaţiilor mai mici oferite deponenţilor, în timp ce veniturile din comisioane şi câştigurile aferente operaţiunilor cu titluri de stat s-au majorat cu 45 mil. lei şi respectiv 135 mil. lei. Banca a avut astfel suficiente resurse pentru a acoperi o creştere a provizioanelor cu 57%, la 638 mil. lei.

Stocul de credite nete a crescut cu un mi­liard de lei şi a ajuns la 17,5 miliarde de lei, dar reprezentanţii băncii spun că pe par­cur­sul anului trecut au fost acordate 146.000 cre­dite noi, în valoare de 9 miliarde de lei. Sto­cul de credite chiar a avut o scădere uşoară, de 100 mil. lei, în trimestrul al pa­tru­lea, ceea ce indică un nivel semnificativ al rambur­sărilor.

„Anul trecut am decis să continuăm politica de a investi local, de aceea am abordat noi provocări, cum este achiziţia Volksbank. Vom continua să avem o atitudine pragmatică şi antreprenorială, focusul nostru rămâne susţinerea eco­no­mi­ei, dar în acelaşi timp rămânem atenţi şi pre­cauţi la provocările mediului economic ac­tual local şi regional“, a declarat Horia Cior­cilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania.