Românii îşi ţin toate economiile la bancă în loc să-şi diversifice plasamentele

Autor: Radu Bostan 16.02.2015
Lipsa culturii financiare îi face pe români să-şi plaseze mai departe economiile în depo­zite ban­care, chiar dacă do­bânda unui astfel de pla­sament pe un an a scăzut la sub 3%. În schimb, bursa de la Bu­cureşti a oferit în 2014 ran­damente de 9% şi continuă să evo­lueze po­zitiv, companiile energetice şi băn­cile fiind printre cele mai interesante ac­ţiuni, spune Nicu Grigoraş, director de tran­zac­ţio­nare la firma de brokeraj Intercapital Invest.
 
El a fost prezent vineri la emisiunea ZF Live, unde a comentat rezultatele financiare preliminare ale Băncii Transilvania (simbol bur­sier TLV). Banca a anunţat că depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 16% anul trecut, în contextul în care dobânda medie la de­po­zitele pe un an a scăzut cu un punct pro­centual, la 3,5%.
 
„Este o urmare firească a faptului că economia începe să se mişte, cetăţenii au din ce în ce mai mulţi bani să economisească, dar fiindcă în România nu există o cultură finan­ciară foarte dezvoltată, oamenii pun banii la bancă“, a spus Grigoraş.
 
Brokerul a recomandat o strategie diver­si­ficată de investiţii, în care economiile ar fi pla­sate atât în depozite bancare, cât şi în acţiuni pe piaţa de capital.
 
„Trebuie să încerce să-şi facă un porto­fo­liu de investiţii şi cred că a venit momentul ca ce­tăţenii să se uite şi la bursă pentru că randa­men­tele sunt foarte bune. O mică parte din eco­nomii ar putea să meargă şi către bursă“, a arătat Grigoraş.