Afacerile bulgarilor de la Euroins au scăzut cu 7% în 2014

Autor: Ciprian Botea 17.02.2015

Poliţele RCA aproape s-au dublat în ianuarie şi au ajuns la 97% din afaceri.



Euroins, subsidiara locală a asigurătorului bulgar Eurohold, a încheiat anul trecut cu un volum de prime subscrise de 479 milioane de lei (108 mil. euro), în scădere cu 7% faţă de 2013, pe fondul vânzărilor uşor mai mici de poliţe de răspundere civilă auto şi al prăbuşirii aproape la jumătate a afacerilor pe Casco (poliţe auto facultative) şi property (asigurări de clădiri).

Oficialii companiei susţin că scăderea veniturilor din prime a fost planificată pe fondul eforturilor de a restructura portofoliul de asigurări auto obligatorii. La nivel local nu au fost publicate date privind structura pe clase de asigurare a primelor subscrise, dar datele grupului bulgar arată că pe piaţa locală veniturile din poliţe RCA au scăzut cu 3%, la echivalentul a 100 mil. euro (445 mil. lei).

Scăderi semnificative s-au înregistrat însă pe Casco şi property, de circa 50%, până la echivalentul a 2,4 şi respectiv 1,7 mil. euro. Asigurările auto obligatorii reprezintă astfel în continuare peste 90% din afaceri.

Asigurătorul afirmă că anul trecut a fost redus cu 70% numărul poliţelor RCA pe segmentele cu daunalitate mare (autocamioane grele şi autobuze), ceea ce a determinat o îmbunătăţire a indicatorulului de solvabilitate. Compania şi-a majorat şi capitalul social anul trecut pe fondul unor cerinţe din partea autorităţii de supraveghere.

Euroins a avut probleme în trecut cu plata dosarelor de daună, iar în 2013 a avut chiar interdicţie de a vinde astfel de poliţe timp de trei săptămâni. Reprezentanţii companiei susţin că anul acesta a debutat cu un calendar alert de achitare a daunelor.

Datele grupului Eurohold arată că businessul de pe piaţa locală a crescut cu 66% în luna ianuarie, la 15,3 mil. euro, pe fondul majorării cu 74% a veniturilor din poliţe RCA. Poliţele RCA însumează 14,8 mil. euro.