Fondurile de indici care au mers pe mâna burselor externe au câştigat şi 9% în euro

Autor: Roxana Pricop 17.02.2015

Fondurile de indici cu expunere pe bursele externe din Austria şi din regiune au raportat cele mai ridicate câştiguri în acest început de an, de până la 9% în euro, în timp ce fondurile cu miză exclusiv locală au raportat randamente de până la 3% în lei.

Piaţa locală de acţiuni a sub­per­format în acest an faţă de bur­sele mature din regiune, astfel se explică şi randa­mentele mai bune aduse de fon­durile de indici cu expunere pe bursele străine. Indicele BET, prin­cipala referinţă a bursei de la Bucureşti, a raportat în acest an un plus de circa 1,5%, după un avans de 9% anul trecut. Spre comparaţie, bursa din Viena, mai exact indicele ATX, a crescut în acest an cu peste 11%, după ce în 2014 a pier­dut 15%. Bursa din Budapesta a câş­tigat 8% în acest an, indicele bursei de la Praga a urcat tot cu 8%. Bursa din Po­lonia s-a apreciat cu circa 1,3%.

Pe primul loc în clasamentul fon­du­rilor de indici este fondul BT Index ATX, care copiază structura indi­celui bursei austriece ATX, cu un ran­dament de aproape 9% în euro de la înce­putul anu­lui (31 decembrie 2014 - 12 fe­brua­rie). Fondul îşi ia astfel re­vanşa după ce în 2014 a raportat un mi­nus de 14,2% în linie cu evoluţia bur­sei austriece. Pe locul secund se situează BRD Index Europa Regional cu un ran­dament de 3,6% în lei de la în­ce­putul anului. Fondul urmăreşte re­pro­du­cerea perfor­manţei unui mix de in­dici format din principalele acţiuni co­ta­te pe pieţele din Europa Centrală şi de Est: România, Cehia, Polonia şi Ungaria.

Pe locul al treilea se situează BT Index România ROTX cu un ran­dament de aproape 3% de la începutul anului. Indicele copiază structura indi­celui bursier ROTX, din care a cărui compoziţie fac parte cele mai lichide com­panii de la bursă, inclusiv grupul austriac Erste Bank. D