Cel mai scăzut nivel al masei salariale în PIB din ultimul deceniu

Autor: Adelina Mihai 25.02.2015

Masa salarială din economie a reprezentat doar 35% din PIB anul trecut, acesta fiind cel mai scăzut raport din ultimul deceniu, motiv pentru care angajaţii români nu au resimţit în buzunare beneficiile aduse de creşterea economică din ultimii ani. În state precum Germania, Japonia sau SUA, ponderea salariilor în PIB este de circa 60%, potrivit unor date publicate de Organizaţia Internaţională a Muncii.

„Se accentuează fenomenul de defiscalizare. Dacă am compara salariile acordate pe hârtie cu consumul, vedem că există o defiscalizare în această zonă, pentru că se plătesc salarii la negru sau parţial la negru ori să găsesc portiţe pentru plata salariilor, cum sunt PFA-urile sau microîntreprinderile“, a spus Andrei Caramitru, senior partner în cadrul firmei de consultanţă în management McKinsey.

În 2008, anul de „glorie” pentru angajaţii români, masa salarială avea o valoare totală de circa 60 de miliarde de euro şi reprezenta o pondere de aproape 43% din PIB, potrivit datelor furnizate de către confederaţia sindicală „Cartel Alfa”.

Anul trecut, masa salarială a fost de 53 de miliarde de euro şi avea o pondere de 35,4% din PIB, în uşoară scădere faţă de situaţia din 2013 (când era de 35,6%).