Ionuţ Dumitru, ZF Live: Eu aş reduce întâi CAS, apoi TVA, în trepte mai puţin ambiţioase. O scădere de 4-6 puncte în 2 ani mi se pare agresivă

Autor: Roxana Rosu 02.03.2015

România are nevoie de o scă­dere a TVA, nivelul de 24% fiind printre cele mai mari din Europa, dar mă îndoiesc că  puteam face o reducere de 4 puncte procentuale anul viitor şi încă două puncte peste doi ani, în condiţiile în care vin şi alte măsuri fiscale concomitent,  a declarat vineri la ZF Live Ionuţ Dumitru, preşe­dintele Consiliului Fiscal.

„Faptul că se discută un plan de relaxare fiscală pe 4-5 ani este un lucru bun. Ar trebui ancorată strategia fiscală la una mai amplă, la o strategie de ţară. Cea mai mare deficienţă a României este în zona de politici structurale, care să reducă blocajele din creşterea economică. Dacă avem un avans de  5% anul viitor, dar nu şi peste 2-3 ani, nu cred că e sănătos“, a spus Dumitru.

În opinia lui, politicile fiscale, monetare au un rol în stimularea economiei, dar cel mai important rol ar trebui să-l aibă politicile structurale: contribuţia educaţiei, a sănătăţii, partea de eficienţă a cheltuirii banilor, aportul companiilor de stat la creşterea economică.

„Nu poţi rezolva aceste probleme doar cu politici fiscale şi monetare. Mixul de politici macro include şi parte fiscală.“