Femeile din România au salarii cu 8% mai mici decât ale bărbaţilor

Autor: Adelina Mihai 02.03.2015

Cele mai mari diferenţe sunt în sectorul activităţilor administrative, unde femeile au salarii cu 27% mai mari decât bărbaţii, şi în cel al transporturilor aeriene, unde bărbaţii câştigă cu 41% mai mult.

Femeile câştigă, în medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe lună, cu 8% mai pu­ţin decât bărbaţii, arată o analiză a ZF pe baza da­te­lor de la Institutul Naţional de Statistică.

În timp ce în alte state diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi ajung şi la 30%, în România diferenţele dintre salariile obţinute de femei în com­paraţie cu colegii lor bărbaţi nu repre­zintă o preocupare majoră, pentru că accesul femeilor la poziţii de manage­ment a fost mai facil, spun specialiştii în HR. Totuşi, doar 8 din primele 100 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri sunt conduse de femei.

„Diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi reprezintă o problemă globală şi există mai mulţi factori care au stat la baza acestor discrepanţe. De regulă, bărbaţii sunt mai buni nego­ciatori şi au capacitatea de a-şi face joburile să sune mai complex, folosesc cuvinte precum «coordo­nare» sau «ma­­na­gement», pe când femeile sunt mai modeste când îşi descriu activita­tea desfăşurată în cadrul ace­loraşi po­zi­ţii, vorbind despre «orga­ni­zare» sau «sprijin». Iar aceste descrieri de roluri cântăresc destul de mult în stabilirea nivelului salarial“, spune Mirka Straathof, director regional al firmei de consul­tanţă în management Hay Group.