Traderul Ameropa a cumpărat două noi depozite de cereale

Autor: Gabriel Razi 03.03.2015

Traderul de materii prime agricole Ameropa Grains, controlat de magnatul elveţian Andreas Zivy, a cum­părat două magazii de cereale în localităţile Dor Mărunt (Călăraşi) şi Măcin (Tulcea). Achiziţiile mar­chează primele investiţii ale companiei în infrastructură de depozitare în afara judeţului Constanţa, un adevărat fief al elveţienilor.

Traderul are în Constanţa silozuri şi magazii ce pot fi umplute cu până la 544.000 de tone de cereale, adică 3% din capacitatea de stocare la nivel naţional.

„Ameropa Grains îşi extinde amprenta pe piaţa românească de achiziţii de cereale (originare) şi a finalizat achiziţia a două locaţii noi”, notează un scurt anunţ făcut pe site-ul grupului elveţian.

Traderul nu a făcut nicio altă precizare în legătură cu această achiziţie, iar reprezentanţii locali ai Ameropa nu au dorit ieri să facă niciun fel de comentariu pe această temă.

Depozitele orizontale de cereale disponibile în Măcin şi Dor Mărunt arată că achiziţia făcută de Ameropa înseamnă o preluare a unor capacităţi cumulate de cel mult 20.000 de tone de cereale, ceea ce ar însemna tranzacţii cu o valoare maximală estimată la 2 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Ameropa ajunge în urma acestor două achiziţii să deţină 13 puncte prin care preia materii prime agricole prin intermediul unor magazii orizontale sau silozuri. Ameropa Grains este o afacere de peste 400 milioane de euro anual în România, iar magnatul Andreas Zivy deţine local şi producătorul de îngrăşăminte Azomureş.