Andra Morariu, RINF, la ZF Live: Companiile străine ar trebui să vină mai mult pe zona de cercetare, nu doar în servicii

Autor: Cristina Bellu 04.03.2015

În ultima perioadă din ce în ce mai multe companii din străinătate vin spre România pentru a angaja specialişti din domeniul IT, acest lucru ducând la o destabilizare a pieţei. Una dintre soluţiile privind creşterea numărului de programatori ar putea fi dată de prezenţa companiilor străine şi în alte zone decât cea de servicii, consideră Andra Morariu, coordonator de marke­ting în cadrul RINF, companie locală de dezvoltare de software, consultanţă şi servicii de externalizare cu afaceri de 7,4 milioane de euro anul trecut.

„Companiile internaţionale ar trebui să-şi mute în România mai mult decât zona de servicii, ar trebui să investească mai mult în zona de cercetare, ar trebui să-şi mute aici centrele de R&D (resources & deve­lop­ment). În acest fel şi programatorii vor fi mult mai atraşi de proiecte. Progra­matorii vor să lucreze cu tehnologii noi, vor să lucreze proiecte interesante. Dacă vor veni cu joburi pe zona de cercetare, cu siguranţă programatorii vor fi foarte atraşi de acest lucru şi piaţa va creşte”, a spus Morariu.

Industria IT este una dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei în prezent, care a crescut şi s-a dezvoltat chiar şi în timpul crizei financiare declanşate în 2009. Companiile străine au investit însă în România foarte mult în centre de suport pentru operaţiunile din alte ţări, însă sunt şi multinaţionale care au deschis centre de cercetare- dezvoltare pe plan local. Printre acestea se numără Intel, Ixia, Tivo, Siemens sau Alcatel-Lucent.