Angajatorii din industria prelucrătoare vor face cele mai multe angajări în următoarea perioadă

Autor: Adelina Mihai 10.03.2015

Peste un sfert (26%) din angajatorii din România vor să îşi sporească numărul de salariaţi în următoarele trei luni, arată un studiu realizat de firma de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Manpower Group România.

Acestea sunt cele mai optimiste planuri de angajare din ultimul trimestru al anului 2012 până în prezent.

„Acest reviriment al optimismului angajatorilor, care s-a lăsat aşteptat vreme de câteva trimestre, transmite un semnal pozitiv, chiar dacă nu este încă o tendinţă fermă. Robusteţea pieţei forţei de muncă pe termen lung depinde mai ales de răspândirea echilibrată a oportunităţilor de angajare la nivel regional şi de sectoare de activitate, echilibru care a lipsit în ultimii doi ani, dar care începe acum să se manifeste. Este important ca pe viitor să nu urmărim doar o creştere numerică a locurilor de muncă, ci aceasta să fie sprijinită şi de dezvoltarea unor oportunităţi variate pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, care să le permită angajarea în domeniul sau regiunea de care sunt interesaţi“, a spus Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România, companie cu afaceri de peste 43 de milioane de euro în 2013.

Studiul, realizat pe un eşantion de 626 de angajatori de pe piaţa locală, ia în calcul indicatorul „previziunea netă de angajare“ (diferenţa dintre procentul de companii care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a numărului de salariaţi în trimestrul trei al acestui an).

Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare raportează o previziune netă de angajare de +28%, este cea mai mare din ultimele 10 trimestre. De asemenea, în sectorul transport, depozitare şi comunicaţii, previziunea netă de +17% este la cel mai ridicat nivel din primul trimestru al anului 2009 până în prezent.

Studiul Manpower mai arată că 67% dintre angajatori nu prevăd schimbări în structura de personal în următoarele trei luni, iar 6% au în vedere o scădere de personal.