Băncile nu au mai încasat rate scadente de 15 mil. franci în ianuarie

Autor: Ciprian Botea 10.03.2015
Clienţii cu credite în franci elveţieni aveau la finalul lunii ianuarie restanţe de 479 mil. franci (2 miliarde de lei), în creştere cu echivalentul a 15 milioane de franci faţă de nivelul de la finalul anului trecut, potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR. Incluzând impactul cursului de schimb, creşterea restanţelor a fost de 17% faţă de luna decembrie.
 
Creditele intrate în categoria întârzierilor la plată în ianuarie sunt cu 50% mai mari comparativ cu cele devenite restante în decembrie. Ritmul de creştere este dublu faţă de cel din toamna anului trecut. Creşterea mai rapidă a restanţelor vine pe fondul crizei de pe piaţa valutară de la jumătatea lunii ianuarie, când leul a pierdut peste 20% din valoarea în numai câteva zile. Circa 75.000 de clienţi au credite în franci elveţieni, valoarea medie a unui împrumut fiind de peste 30.000 de franci. Stocul total al acestor credite este de echivalentul a circa 10 miliarde de lei.
 
Francul a atins un nivel record de aproape 4,6 lei la jumătatea lunii ianuarie. Cotaţiile au scăzut ulterior spre 4,1 lei, dar cursul este în continuare cu 10% peste nivelul din decembrie. Debitorii în franci supor­taseră deja o apreciere a monedei elveţiene cu 60% la înce­putul crizei, iar mulţi plătesc acum rate duble faţă de cele iniţiale.