Fondul de investiţii Broadhurst contestă alegerea noului consiliu de administraţie al Oil Terminal

Autor: Radu Bostan 11.03.2015

Fondul de investiţii Broadhurst Invest­ments, acţionar minoritar la Oil Terminal (simbol bursier OIL), contestă în instanţă modul în care a fost ales în luna februarie noul board al operatorului portuar, format aproape exclusiv din membri propuşi de Ministerul Energiei, care deţine 60% din acţiuni.

Fostul board al companiei, condus de bancherul Laurenţiu Ciocîrlan, a fost practic demis în decembrie 2014 după ce acţionarii i-au respins planul de administrare, inclusiv cu votul negativ al fondului Broadhurst, care deţine 7,6% din acţiunile OIL.

Acţionarii companiei urma să se reunească în luna februarie 2015 pentru a alege un nou consiliu de administraţie, însă doar trei candidaţi se înscriseseră până la termenul-limită.

Dar înainte de adunarea generală Ministerul Energiei a venit cu o listă proprie de candidaţi pentru board, pe care se regăseau directorul unei firme de tâmplărie PVC, şeful unui distribuitor de pudre dermatologice şi directorul unei companii de reciclare a uleiurilor uzate.

Ministerul a cerut ca administratorii să fie aleşi pe mandate de un an sau până la desemnarea unor noi membri de board, respingând propunerea iniţială a acţionarilor ca administratorii să fie aleşi prin metoda votului cumulativ.

Aceasta ar fi rezultat într-un număr mai mare de voturi pentru candidaţii susţinuţi de acţionarii privaţi ai companiei, printre care se numără şi Fondul Proprietatea (FP).

Cei şase membri ai consiliului de ad­ministraţie, inclusiv patru persoane susţinute de minister, au fost aleşi însă cu votul majorităţii acţionarilor.

Board-ul companiei este acum format din Toma-Bogdan Coştreie, Daniel-Marius Crişan, Elena David, Cristian-Florin Gheor­ghe, Dumitru Matei şi Dan Păun.

Acţiunile OIL Terminal au raportat o creştere de 1,7% în şedinţa de ieri, până la o cotaţie de 0,086 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 49,5 milioane de lei.