IT-ul poate ajunge la o pondere de 10% din PIB

Autor: Adrian Seceleanu 11.03.2015

Dacă antreprenorii locali vor migra spre un model de bu­siness bazat pe produse proprii, cu care să atace piaţa glo­bală, industria locală de IT ar putea ajunge în câţiva ani de zile să deţină o pondere de 10% din PIB fată de 6% acum.

„IT-ul poate ajunge şi la 10% din PIB dacă vom reuşi să dezvoltăm mai multe produse cu proprietate intelectuală românească şi dacă aceste produse vor şti să folosească la maximum avan­ta­jele globalizării“, a declarat Andrei Pitiş, antreprenor şi pre­şedintele Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS).

Industria locală IT&C, în care lucrează aproximativ 100.000 de oameni, a crescut puternic în ultimii ani. Valoarea adăugată în PIB din sectorul „Informaţii şi comuni­caţii“ a ajuns la sfârşitul anului trecut la 40 mld. lei, nivel dublu faţă de 2011, depăşind contribuţia agriculturii şi apropiindu-se de aportul construcţiilor.

Sectorul „Infor­maţii şi comunicaţii“, cu o pondere de 6% la formarea PIB, a înregistrat în 2014 cea mai rapidă creştere, de 11%, faţă de anul precedent, având a doua contribuţie la creşterea economică de 2,9% din 2014, de 0,6%.

Datele statistice confirmă „efervescenţa“ industriei din ul­timii ani, comentează Pitiş aceste date. „În ultimii ani s-a putut observa chiar şi cu ochiul liber o efervescenţă deo­sebită în zona de IT. Tot mai multe companii dezvoltă pro­duse software proprietare cu care abordează în principal pie­ţele externe, astfel încât exporturile de software cresc de la an la an.“