Un german de 39 de ani, membru al echipei care a pus şi bazele Lidl în România, a preluat frâiele Kaufland

Autor: Cristina Rosca 24.03.2015

Marco Hobl, 39 de ani, a preluat luna aceasta con­du­cerea Kaufland Ro­mânia, cel mai important retailer de pe piaţa locală, cu afaceri de aproape 1,9 mld. euro anul trecut, potrivit estimărilor ZF.

Germanul îl înlocuieşte în funţie pe ro­mânul Adrian Viman (43 de ani) care a condus timp de aproape opt ani operaţiunile lan­ţului de hipermarketuri cu preţuri mici, perioadă în care reţeaua a ajuns liderul pieţei locale.

Executivul Marco Hobl de nici 40 de ani a ocupat înainte de a prelua funcţia actuală po­ziţia de senior vice president de vânzări inter­naţionale în cadrul Kaufland, o reţea pre­zentă pe şapte pieţe cu peste 1.100 de hiper­marketuri. În afară de Germania, piaţa-mamă, lanţul de magazine şi-a concentrat atenţia pe Europa de Est, fiind prezent în ţări precum România, Bulgaria şi Cehia. Kau­fland este parte a grupului Schwarz, care mai deţine şi lanţul de magazine de tip dis­count Lidl, prezent la rândul său pe piaţa locală.

Oficial Lidl a intrat pe piaţa locală în 2011, când şi-a pus sigla pe primele magazine Plus Discount preluate. În reali­tate însă ger­manii au venit aici mai de­vreme pentru a pune bazele bu­sinessului, iar din echipa ini­ţială au făcut parte atât Adrian Viman, cât şi Marco Hobl. Acesta din urmă nu este astfel la prima sa experienţă pe piaţa lo­cală, numele său figurând în Monitorul Ofi­cial încă din 2010, când a fost numit ad­mi­nistratorul companiei Lidl România. De numele său şi al altor manageri se leagă astfel constituirea SRL-ului Lidl în Ro­mânia.

Acestea sunt de altfel singurele infor­maţii despre executivul german, o pre­zenţă la fel de discretă ca toţi managerii Kauf­land. Oficialii Kaufland România nu au răspuns până la închiderea ediţiei solicitării ZF privind biografia noului exe­cutiv. Numele lui Marco Volker Hobl apare deja la Registrul Comerţului în lista cu administratorii Kaufland, unde nu mai figu­rează însă numele lui Adrian Viman.