ARACO: Construcţiile nu trebuie să rămână o victimă a crizei. Dacă dispar jucătorii din această industrie, alţii nu vor apărea

Autor: Andreea Neferu 25.03.2015

Sectorul construcţiilor, care a ajuns anul trecut la minimul ultimilor şapte ani, adică doar 8,9 miliarde de euro, are premise de uşoară creştere anul acesta, având în vedere că bugetul alocat investiţiilor publice este mai mare comparativ cu 2014, însă în prima parte a acestui an în piaţă nu s-a simţit o reală deblocare a lucrărilor de construcţii.

„Încă nu simţim determinarea guvernului de a-şi asuma riscurile pentru programul de investiţii pe care şi l-a asumat. Dacă guvernul nu va amputa investiţiile, în 2015 sunt premise pentru un început de creştere pentru piaţa construcţiilor. Acest sector nu trebuie să rămână în postura de victimă a crizei economice şi a intereselor politice conjuncturale, pentru că riscăm nu doar creşterea şomajului, ci şi afectarea pe termen lung a competitivităţii societăţilor de construcţii“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, susţin preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Cheltuielile de capital (investiţiile din bugetul de stat) ar urma să crească cu 4% în 2015, comparativ cu 2014, an în care ele s-au redus cu 4,6% faţă de 2013. Însă cheltuielile de investiţii (cheltuielile de capital şi din alte surse, în special fonduri UE) sunt prevăzute să avanseze cu peste 20% în 2015, până spre 40 de miliarde de lei. Reducerea investiţiilor din buget a lovit de-a lungul ultimilor ani sectorul construcţiilor şi în special pe cel al construcţiilor inginereşti, care anul trecut s-a contractat cu peste 20%.